Fabrika ve lojistik depolarda kiralama işlemi yaparken söz konusu gayrimenkulün barındırdığı demirbaşlarla ilgili maddeleri dikkatlice inceleyip sözleşmeye eklememek, sözleşme sonunda mülk sahibinin de kiracının da süreci mutsuz bitirmesine sebebiyet verebilir. Bu yazımızda, fabrika ve lojistik depolar için demirbaşların teslim işlemleriyle ilgili bilgi vereceğiz.
Gayrimenkul kiralama işlemlerinde sözleşme dahilindeki süre zarfında kiracının kullanımına sunulan araç-gereçlere demirbaş adı verilir. Sanayi gayrimenkullerinde kiralama süresince kullanılacak demirbaşların, kira sözleşmesinde detaylarıyla yer alıyor olması hem kiralayan hem de kiracı için önemli bir konudur. Kiralanan gayrimenkulün durumuna göre demirbaş sayısı artıp azalabilir.
Tespit:
Demirbaşlar teslim alınırken, teslim alınan her bir demirbaşın ayrı ayrı tespit edilip incelenmesi gerekmektedir. Tespiti yapılıp kira sözleşmesine eklenmeyen demirbaşlar daha sonra kiralayanın karşısına negatif değer olarak çıkabilir. Sözleşmeye eklenecek demirbaş listesinde tespit edilen demirbaşların adı, açıklaması, seri no, model yılı, adedi ve durumu belirtilmelidir. Ayrıca tespit sonrası demirbaşların tek tek fotoğraflanması ve demirbaş teslim tutanağına eklenmesi gerekmektedir. Örneğin yangın söndürme sistemi için:
DEMİRBAŞ LİSTESİ
ADI | AÇIKLAMA | SERİ NO | MODEL YILI | ADEDİ | DURUMU |
Yangın Söndürme Sistemi | Projesine uygun şekilde ve FM-DS 0809 standardına göre sınıf 1,2,3,4 ve ……. Ürünü depolanabilecek/üretilebilecek standartlarda imal edilmiş, tamamı UL listeli ve FM Global onaylı malzemelerden oluşan ESFR sprink, yangın dolapları, hidrantlar ve bina ortak alanında bulunan pompa dairesi ve eklerinden oluşan yangın söndürme sistemi | ************ | 2017 | 1 | · Hiç Kullanılmamış · Hasarsız · Bağlantıları Yapılmış · Kullanıma Hazır Durumda |
Yukarıda verdiğimiz örnekten de anlaşılabileceği gibi gayrimenkulde bulunan demirbaşların her birinin mümkün olan en ayrıntılı biçimde sözleşmeye eklenmesi gerekmektedir. Sanayi gayrimenkullerinde demirbaş tespiti yapılırken kontrol edilmesi gereken başlıklardan bazıları da şu şekildedir:
· Aydınlatma Sistemleri
· Busbar Hattı
· Doğalgaz Hattı
· Isıtma-Soğutma Sistemleri
· Trafo ve AD Panoları
· Acil Anons Sistemleri
· Yangın İhbar Sistemleri
· Yangın Söndürme Sistemleri
· Asansör ve Yük Asansörleri
· Sevkiyat Kapıları ve Rampalar
· Havalandırma Hatları
· Vinç Sistemleri
· Çevre Aydınlatmaları
· Güvenlik Kamera Sistemleri
· Kantar vb.
Bu maddeler gayrimenkul özelinde değişkenlik gösterebilmektedir. Her gayrimenkul için kendi içinde bir tespit yapılmalıdır.
Teslim Alma:
Kira sözleşmesi tamamlanıp karşılıklı imzalar atıldığında, kiracı gayrimenkulde bulunan demirbaş teslim tutanağında kayıtlı tüm demirbaşları sözleşmedeki şekilde kabul etmiş olur. Aksi belirtilmediği sürece, gayrimenkulün kullanıldığı süre zarfında, gayrimenkulün ve içindeki demirbaşların bakım, temizlik vs. işlemleri kiracıya aittir. Bunların eksikliği sebebiyle demirbaşlarda doğacak kusurların sorumlusu kiracıdır.
Teslim Etme:
Kiracının gayrimenkulün kullanımını bırakacağı senaryoda, yani kira sözleşmesinin süresinin dolup daha fazla uzatılmadığı durumda, demirbaşları aldığı şekilde eksiksiz teslim etmesi gerekmektedir. Demirbaşlar üzerinde, kullanıcı hatası olmaması durumunda, zamanla kullanım sebebiyle oluşabilecek eskimelerden kiracı sorumlu değildir.
Bu sebepler yüzünden, demirbaşlar ile ilgili gerekli maddelerin kira sözleşmesine eklenmesi gelecekte karşılaşılabilecek olası sorunların önüne geçebilmek adına hem kiralayan hem kiracı için önemlidir.
Hozzászólások